Το έξυπνο χόμπυ…

Η ιστορία του κρατά κάπου 500 χρόνια. Λογιών λογιών άνθρωποι αποθέωσαν αυτό το σπορ, από βασιλιάδες μέχρι λαϊκοί άνθρωποι του μόχθου. Σήμερα αποτελεί πλέον ένα απ’ τα πιο δημοφιλή σπορ. Μέσα απ’ τον Αμερικανικό κινηματογράφο η φήμη του απογειώθηκε και οι οπαδοί του μετριούνται σε εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Βασικά στοιχεία ενός καλού παίκτη μπιλιάρδου είναι: Ηαυτοσυγκέντρωση και το καλό σημάδι, χαρακτηριστικά κοινά μ’ αυτά ενός καλού κυνηγού.

Ανακαλύψτε τις δεξιότητες σας διασκεδάζοντας, στο Blanos Bowling!

Κατηγορίες παιχνιδιών

Το γαλλικό μπιλιάρδο
Παίζεται με τρεις μπίλιες σε μπιλιάρδα 3,10 x 1,55. Οι τρεις μπίλιες ορίζονται μπίλια Νο1, μπίλια Νο2 και μπίλια Νο3 με την εξής έννοια: Μπίλια Νο1 είναι πάντα αυτή η μπίλια που χτυπούμε με τη στέκα.. Μπίλια Νο2 είναι η μπίλια που θα χτυπήσει πρώτη η μπίλια Νο1 στη διαδρομή της. Μπίλια Νο3 είναι η μπίλια που θα χτυπήσει δεύτερη η μπίλια Νο1 στη διαδρομή της για να συμπληρωθεί μία καραμπόλα. Η αρχή του παιχνιδιού είναι απλή: πρέπει να κάνουμε τον δυνατό μεγαλύτερο αριθμό καραμπόλες προσπαθώντας να μην κάνουμε λάθη.

Ελεύθερο
Στο αγώνισμα αυτό ο κάθε αθλητής προσπαθεί κτυπώντας την δική του μπάλα (Νο1) να επιτύχει την διαδοχική επαφή της μπάλας του με τις άλλες δύο μπάλες (Νο2) και (Νο3). Για κάθε τέτοια επιτυχία παίρνει ένα (1) πόντο και συνεχίζει μέχρι να αποτύχει σε κάποιο χτύπημα. Τότε συνεχίζει ο επόμενος αθλητής. Νικητής είναι αυτός που πετυχαίνει πρώτος τον προβλεπόμενο ανά κατηγορία αριθμό πόντων.

Σπόντα
Στο παιχνίδι της μιας σπόντας η μπίλια Νο1 πρέπει να αγγίξει τουλάχιστον μια σπόντα πριν συμπληρωθεί η καραμπόλα, ασχέτως εάν αγγίξει τη σπόντα πριν ή μετά που θα προσκρούσει τη μπίλια Νο2, αλλά οπωσδήποτε πριν προσκρούσει τη μπίλια Νο3.

Τρίσποντες
Στα μάτια ενός αμύητου, το παιχνίδι με τρεις σπόντες, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά από τα είδη που σχολιάσαμε προηγουμένως. Πράγματι η διαδρομή των μπίλιων είναι μεγαλύτερη, οι καραμπόλες πιο θεαματικές και οι αποστάσεις (πόντοι) είναι πιο μικρές από το ελεύθερο, λόγου χάρη.
Στις τρίσποντες η μπίλια Νο1 πρέπει να αγγίξει τουλάχιστον τρεις σπόντες πριν συμπληρωθεί η καραμπόλα. Το άγγιγμα της σπόντας ή των σποντών από την μπίλια Νο1 μπορεί να γίνει πριν ή μετά που αυτή θα προσκρούσει στη μπίλια Νο2, αλλά οπωσδήποτε η μπίλια Νο1 πρέπει να αγγίξει τρεις σπόντες ή παραπάνω πριν τελικά προσκρούσει στην μπίλια Νο3 και έτσι να μετρήσει ως πόντος η καραμπόλα που συμπληρώθηκε.

Το αμερικάνικο μπιλιάρδο
Παίζεται με τα παρακάτω είδη παιχνιδιού σε μπιλιάρδα 2,80 * 1,40 τα οποία έχουν 6 τρύπες τοποθετημένες στις τέσσερις γωνίες του μπιλιάρδου και στη μέση των μεγάλων σποντών.
Το αμερικάνικο μπιλιάρδο παίζεται με τα παρακάτω είδη:

8 ball
Στο αγώνισμα του 8BALL χρησιμοποιούνται 15 μπάλες και η λευκή. Στήνονται υπό μορφή τριγώνου με τη μπάλα Νο8 στη μέση του τριγώνου και οι υπόλοιπες μπάλες τοποθετούνται εναλλάξ (μονόχρωμη – δίχρωμη). Οι αθλητές επιλέγουν 1 ομάδα μπαλών (μονόχρωμες ή δίχρωμες) και ξεκινάνε να τις βάζουν στις τρύπες. Μόλις κάποιος αθλητής βάλει όλες τις μπάλες της δικής του ομάδας πρέπει να βάλει την Νο8 για να κερδίσει το παιχνίδι. Σημειωτέον ότι όλες οι μπάλες δηλώνεται σε ποια τρύπα θα μπουν.

9 ball
Στο αγώνισμα αυτό χρησιμοποιούνται οι μπάλες από το Νο1 έως το Νο9 και η λευκή. Τοποθετούνται υπό μορφή ρόμβου με την Νο1 πρώτη και τη Νο9 στη μέση. Οι αθλητές πρέπει να βάλουν όλες τις μπάλες στις τρύπες με αριθμητική σειρά και τελευταία την Νο9 για να κερδίσουν.
Στο αγώνισμα αυτό η ιδιαιτερότητα είναι ότι όταν κάποιος αθλητής χάσει την μπάλα στόχο, ο επόμενος ξεκινάει από αυτήν. (π.χ. εάν ένας αθλητής βάλει τις μπάλες Νο1, Νο2, Νο3, Νο4, Νο5 και χάσει τη Νο6, ο επόμενος αθλητής ξεκινάει και βάζει τις Νο6, Νο7, Νο8 και τέλος τη Νο9). Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας αθλητής βάλει και τις οκτώ μπάλες και ο άλλος βάλει μόνο τη Νο9 κερδίζει αυτός που βάζει τη Νο9. Η Νο9 μπορεί να μπει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με συνδυασμό και ο αθλητής που θα την βάλει έτσι κερδίζει το παιχνίδι. Βέβαια στο συνδυασμό των κρούσεων ο αθλητής πρέπει να κτυπήσει πρώτα τη μπάλα – στόχο.

Straight(14/1)
Στο αγώνισμα αυτό χρησιμοποιούνται όλες οι μπάλες και ο αθλητής μπορεί να βάζει όποια μπάλα θέλει σε δηλωμένη όμως τρύπα μέχρι να μπουν οι δεκατέσσερις από τις δεκαπέντε μπάλες. (κάθε μπάλα μετράει ένας πόντος). Οι δεκατέσσερις μπάλες που μπήκανε στις τρύπες βγαίνουν και ξαναστήνονται με κενή την ένα (1) θέση διότι η δέκατη πέμπτη παραμένει στη θέση της.
Ο αθλητής στο δεύτερο ξεκίνημα πρέπει πρώτα να βάλει τη μπάλα που είχε μείνει έξω, και ταυτόχρονα να σπάσει το τρίγωνο με τις υπόλοιπες δεκατέσσερις. Αυτό συνεχίζεται μέχρι να φτάσει στον επιθυμητό αριθμό πόντων που προβλέπεται από τους κανονισμούς, ανάλογα με την κατηγορία των αθλητών.

Snooker
Το snooker είναι ένα είδος μπιλιάρδου, στο οποίο όποιος επιτυγχάνει περισσότερους πόντους σε μια παρτίδα (frame) είναι ο νικητής της παρτίδας. Ο παίκτης που πετυχαίνει πρώτος το προσυμφωνημένο όριο νικηφόρων frames είναι o νικητής.